El «Euclid Flagship», un catàleg de més de dos mil milions de galàxies sintètiques ha estat presentat aquest dies a Londres en el marc de la conferència anual del projecte Euclid. Aquest projecte és una missió de l’Agència Espacial Europea (ESA) i de centenars de científics de més d’una quinzena de països, agrupats sota el paraigües del Consorci Euclid. L’objectiu de la missió és posar en òrbita un telescopi per estudiar l’origen de l’expansió accelerada de l’Univers, coneguda pels físics i astrònoms com “energia fosca”, per observar i mesurar la distribució de centenars de milions de galàxies.
Aquest catàleg, fonamental per a permetre l’explotació científica de les dades, ha estat produït íntegrament al Port d’Informació Científica (PIC), en un esforç coordinat amb l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE, IEEC-CSIC) i l’«Institute for Computational Science» de la Universitat de Zurich.
Per a la seva generació s’ha utilitzat la plataforma Big Data recentment instal·lada al PIC, basada en un clúster Hadoop i tecnologia Spark, que disposa de més de 500 processadors. El temps necessari per a generar el catàleg ha estat tot un rècord, tan sols 5 hores i escaig, el que ha permès als científics fer múltiples rondes per a refinar-lo fins a assolir uns resultats òptims. El catàleg finalitzat ocupa quasi un miler de gigabytes i es pot trobar a la plataforma CosmoHub. Aquesta plataforma, també allotjada al PIC, permet als seus usuaris d’analitzar i distribuir dades massives amb molta facilitat i rapidesa.
Per veure la presentació que es va fer, podeu fer click aquí.